Radio Stad Den Haag

Radio Stad Den Haag

In februari 1982 werd dus het belangeloze, non-commerciële Radio Stad Den Haag opgericht. Op 14 februari startte Radio Stad Den Haag met zenden! Er moest natuurlijk wel een flink opvallende mast komen, dus de mastdelen werden knal geel geschilderd en als geintje werd er ook nog een WC bril ingehangen.

Laten we eerlijk zijn… Gele Gerard mocht er zijn daar op het dak boven de bloemenzaak aan de Alberdinck Thijmstraat! Pal onder de mast stond de zender, verstopt boven in de luchtkoker, boven de Chinees! De zender was gekocht van Radio America uit Rotterdam. De bandrecorder, waar de eerder opgenomen programma’s op afgedraaid werden, stond een paar blokken verderop in het schuurtje achter de ‘Goedkope Bazar’. Het signaal bromde in het begin nogal, dat was niet zo gek,   want als audio kabel tussen de zender en de bandrecorder, zo’n 2 blokken huizen verder, werd telefoondraad gebruikt! Tsja, dat kan gaan brommen natuurlijk. Ook de stroom moest een eindje afleggen! En… met Gele Gerard in de frontlinie en de andere slimigheden, ging Stad de strijd aan met de Radio Controle Dienst! Het onschuldige Kat en Muis spel was begonnen. Maar het mocht niet baten, na de eerste inbeslagname aan het Plein (de Alberdinck Thijmstraat) werd Stad alsnog commercieel!! En hoe…

Het was vrij druk rond de 97,2 en dat zorgde voor spanningen tussen de piraten. Eén daarvan was Radio Eldorado. Bij City cynisch ‘Radio Lawaaipapagaai’ genoemd omdat ze alles kopieerden van City… Oef Concurrentie. Beide zenders waren gericht op de jongeren van Den Haag! Maar.. in mei 1982 stopte Eldorado ermee na voor de zoveelste keer gepakt te zijn geweest. Een aantal ex-medewerkers van Radio Eldorado voegde zich bij Radio Stad Den Haag;  Jan Alleman (Reinoud Roemer), Ron McDonald (Ron van Druten), Nico van der Meer (Niek Montanus), Ron van Dijk (Ron Steusfij), Rens v/d Mar (Rens van Kralingen), Rick Schuurmans (Rick Eman) en Koos Brinkman (Koos Spoor). Van Radio Penelope voegde o.a.Lex vd Broek (Lex van Coeverden), Ricky Romano (Richard Blokpoel), Freek Fontein  en Edward Nijdam zich bij Radio Stad Den Haag.

In de zomer van 1982 zorgde met name Radio Aktief voor veel onrust. Zij schreven geschiedenis door de zender van Stad te stelen. Om een nieuwe diefstal te voorkomen werden de uitzendingen hervat vanuit een café aan de Kempstraat… Rinus van der Drift wilde n.l. stoppen met de radio en bij hem stond ook een studio (Rozenbergstraat). Kennis Ron van Rijn (en oud Stad DJ) wilde zijn studio op het Hobbemaplein  graag beschikbaar stellen… Bovendien was hij graag geziene stam gast van Cafe Cor en Riet in de Kempstraat en dus was daar gelijk het nieuwe onderkomen van onze zender gevonden, in het keukentje,  achter het café. En wie daar durfde te komen….?

Stad kende hierna vele studio locaties, vooral om de RCD om de tuin te leiden. Veel jonge gasten hebben met gevaar voor eigen leven de cassettes met programma’s van A naar B gebracht. Je kunt het je anno nu bijna niet meer voorstellen. Het had iets weg van ‘t verzet’ of de kont tegen de Calvinsitische krib en iedereen die er aan mee werkte voelde het als een missie. Gebruik maken van de vrijheid van meningsuiting en daar hoort radio zeker bij. Alleen…het mocht niet en het was verboden.

In 1987 werd Stad maar liefts 80 keer door de RCD uit de lucht gehaald.  Buiten de kosten wat dit met zich meebracht was het vooral de consequenties voor de medewerkers (achtervolgingen, afluistering, arrestaties, in beslag names etc.) waardoor Rob Velders besloot te stoppen met de uitzendingen. Het kon zo niet langer…

Op 1 januari 1988 kwam na bijna 6 jaar een gedwongen einde aan een aantal mooie radiopiraten jaren die uniek te noemen waren voor die tijd.

In 1992 werd het legale Radio Stad den Haag helaas op een schandalige manier door Lokatel min of meer toch weer ‘gedwongen’ de illegaliteit in te gaan. De uitzendtarieven werden  verhoogd en de commerciële mogelijkheden (zoals de omstreden ‘vacatureflits’ waarin bedrijven om leuk personeel vroegen voor hun té gekke winkel…) werden beperkter. Reclames mochten destijds namelijk nog niet worden uitgezonden op lokale omroepen, dus de financiering van het héle station moest elders gevonden worden. Dit bleek na de tariefsverhoging niet meer te doen.

Op het oude zend adres aan het Alberdink Thijmplein, en op de oude vertrouwde frequentie 97.2, hervatte het voor de tweede maal  ‘illegale’ Radio Stad Den Haag de uitzendingen in 1992. De grote vijand van weleer, Mart Roumen van de Radio Controle Dienst, kwam bij Rob Velders langs op de Apeldoornselaan en zei ;  “Ik heb maar één vraag.”  “Zijn jullie zelf weer illegaal gegaan of min of meer gedwongen?”  Na het antwoord te hebben afgewacht –gedwongen dus- werd er een werkbaar compromis afgesproken; stad zou low-key en  alleen in het weekend gaan  uitzenden en vanuit de RCD zou er minder actief worden gehandhaafd. Vaak kreeg Rob een telefoontje waarin werd aangegeven dat “er dit weekend wel eens gewerkt zou kunnen worden,” waarna de zender die zaterdag uitbleef…

De muziek op het nieuwe  illegale Stad Den Haag veranderde uiteraard ten opzichte van de gloriejaren want Stad bleef met zijn tijd meegaan.

Stad Den Haag

Bezoek de website van Radio Stad Den Haag. https://www.radiostaddenhaag.com/


Af en toe nog in de haagse ether op de 97.20 Fm in het weekend.

1 reactie op “Stad Den Haag”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *