Radio Balans 1988

Radio Balans uit 1988.

Voor het eind van Radio Stad Den Haag was het plan van Rob Reutel om een tweede station in het leven te roepen, dit zou een popzender worden genaamd Radio Balans. Het jinglepakket kwam bij Herman van Velsen vandaan. Radio Stad heeft dit nooit gerealiseerd, hierdoor kwam dit jinglepakket vrij.

Ik was in die tijd bevriend met Edwin de broer van Rob Reutel, op een najaar-avond in 1988 kwam Edwin bij mij op visite, haalde vervolgens een cassettebandje tevoorschijn en vroeg mij hiernaar te luisteren, ik hoorde voor het eerst het jinglepakket van “Balans”, ik weet nog dat ik gelijk helemaal weg was van deze jingles.

We hebben die avond zitten filosoferen hoe wij Radio Balans in de lucht zouden krijgen, al snel hadden we het plan bedacht, ik had een kamer over in mijn huis aan de Max Havelaarstraat, dat werd de opname studio, Edwin had alle apparatuur daarvoor staan, kort daarop was de kamer omgebouwd tot een professionele studio. Daarna ben ik de zenders gaan bouwen, deze waren rond de 35 watt, in die zelfde tijd hebben we een aantal dubbele autoreverse cassettespelers op de kop getikt.

Vervolgens had Edwin een afspraak geregeld met een oud adverteerder van Radio Stad, dat was Frans Scheffer van het American Stockhouse gelegen aan de Fijnjekade, de eerste en tweede verdieping stonden leeg, deze mochten wij gebruiken als zendadres, vervolgens heb ik samen met Edwin de oude zendmast van Radio Stad daar neergezet met een rondstraal antenne daarin, de antennekabel had ik weggewerkt en kwam uit op de eerste verdieping achter de trap, waar ik een ruimte had gemaakt om de zender te plaatsen, vanaf de zender had ik een lange modulatiekabel naar beneden weggewerkt, waar de autoreversespeler stond.

Het was ondertussen eind januari, we hadden tot dusver alles gereed. Een aantal oude Radio Stad discjockeys ( onder andere Jurgen van/der Meer beter bekend als DJ Jurgen ) hadden op Bass F 120 minuten bandjes programma’s opgenomen, zo lagen de non-stop banden ook klaar.

De zender had ik uit getest op de zend-locatie. We zijn half februari 1989 van start gegaan met zes adverteerders, een paar weken later zouden dat er meer zijn.

We hadden het doel om als weekend-zender de populaire muziek uit de jaren ’80 te draaien, het eerste weekend was een succes, totdat in het tweede weekend op zaterdagavond de zender in beslag werd genomen. Het weekend daarna hebben we onze reserve zender op de Fijnjekade aangesloten. We waren weer in de lucht, dat ging twee weken goed, en toen werden we voor de tweede keer uit de lucht gehaald. Het weekend daarna hebben we weer een zender neergezet, deze zender overleefde het weekend. Een aantal dagen na het weekend kregen we te horen van een aantal adverteerders dat zij zouden stoppen met adverteren omdat zij bezoek hadden gehad van de welbekende heren, ook was er een onderzoek gestart naar ons. Daarmee was Radio Balans maar zes weken in de lucht geweest, het was een kort mooi avontuur.

Radio Balans 1988

Radio Balans 1988

Jurgen van/der Meer

Radio studio balans 2021

Bezoek de website van Radio Balans 1988. https://radiobalansdenhaag.com/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *