Radio Baccara

Radio Baccara

Radiopiraat Baccara bestaat niet meer. Voor de laatste maal viel de illegale zender het weekeinde te beluisteren vanuit de Van der Veldestraat. Daar hielden de ongeveer vijftien piraten van Baccara zich de afgelopen acht maanden schuil. In een dichtgemetseld pand van de gemeente viel er, volgens Edwin van lersel, voor alle leeftijden 'Andre Hazes tot hip-hop te beluisteren'.

Maar liefst tachtig maal werd de zender door de radiocontroledienst uit de lucht gehaald. Voor 50.000 gulden werd daarbij aan antennemasten, bandrecorders, autoradio's en zenders buitgemaakt. ,Verder uitzenden was gewoon te riskant. Onze adverteerders werden zelfs uit hun bed gelicht. Vandaar dat we onze apparatuur maar naar de politie hebben gebracht". Als laatste nummer werd 'Walk on' Van Lee Towers gedraaid. En daarmee was de kous af. Geen emoties, op naar het politiebureau! Luid toeterend reed de stoet van zes auto's en ruim dertig fans naar de Burgemeester Patijnlaan waar adjudant C. Roeleveld, van de afdeling bijzondere wetten de apparatuur in ontvangst nam.

Vervolgens ontstond enige commotie over het feit of er wel of geen processen-verbaal zouden worden opgemaakt. Volgens Roeleveld is dat wel het geval. "Maar", zegde hij toe, "ik doe een goed woordje voor jullie bij de officier van justitie om strafvervolging te voorkomen". En de adjudant verwacht dat dat gaat lukken. "Want het geeft toch een apart gevoel als je ziet dat die jongens hun spullen komen brengen. We hoefden ze nu eens niet op te halen...". De piraten moeten de komende maanden wel bewijzen niets meer met uitzenden te maken te hebben.

Met zijn compagnon Erik Hofman solliciteerde Van lersel vorig jaar bij diverse radiostations. "We kwamen niet aan de bak en wilden toch radio maken. Vandaar dat we in december met Baccara startten" Tot februari was de illegale zender dagelijks in de lucht. Daarna werd het een 'weekeinde-zender', die zich volgens Roeleveld hardnekkig ontwikkelde tot een heus commercieel medium. "We moesten de piraat met steeds zwaardere middelen bestrijden. Waarschijnlijk vermoedden de jongens dat we op korte termijn aanhoudingen hadden gepland. Het zag ernaar uit dat er dit keer vrijheidsstraffen zouden worden opgelegd. Ze kozen dit weekeinde eieren voor hun geld".

Vanaf een dakgoot aan de Van der Veldestraat werd
gistermiddag met 'Walk on' van Lee Towers afscheid
genomen van radiopiraat Baccara. De illegale zender
werd in de acht maanden van haar bestaan ongeveer
tachtig maal uit de lucht gehaald door de Radio
Controledienst

Bezoek de website van Hit Radio Baccara. https://www.radiobaccara.net/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.